Elke sessie is zo opgebouwd dat men er een positief gevoel aan overhoudt. Er wordt gewerkt met bereikbare doelen en op tempo van elk individu.
Doelstellingen op motorisch vlak:
Al zittend op het stappende paard ervaart de persoon bewegingen in het bekken die overeenkomen met het stappatroon van de mens maar zonder gewicht op en invloed van de onderste ledematen. Het gedragen worden leidt tot lichamelijke en geestelijke stimulans en ontspanning. Bij rolstoelgebonden of minder mobiele personen kan het contact met het paard helpen om het bovenlichaam te stabiliseren of te mobiliseren. Op die manier kan men de rompstabiliteit en het evenwicht verbeteren en de spieren verstevigen. Het kan helpen om spasticiteit en hypertonie te reduceren. De opstapplaats met hellend vlak en tillift vergemakkelijkt het opstappen, ook voor mindermobiele of rolstoelgebonden personen.
Doelstellingen op psychomotorisch vlak:
Er kan geoefend worden op het verhogen van de concentratie, verbeteren van de (oog-hand)coördinatie, perceptie van ruimte en oriëntatie, lichaamsbeeld, lateralisatie,…
Doelstellingen op cognitief en/of sociaal-emotioneel vlak:
door om te gaan met paarden ontstaat er een wisselwerking tussen aanleren, reflecteren en leren. Via het paard krijg je inzicht in je eigen functioneren en je interacties met anderen, de basis voor verandering.
Paarden kunnen helpen bij het opsporen en losmaken van blokkades, immers paarden zijn onbevooroordeeld en minder bedreigend dan de “mens”. Ze uiten geen kritiek en aanvaarden onvoorwaardelijk wat er gebeurt of niet gebeurt. Dit zorgt voor een sfeer van veiligheid waarin er kan geëxperimenteerd worden. Alles is mogelijk en niks moet…
Bijgevolg kunnen paarden het aanleren van bepaalde vaardigheden bevorderen zoals: assertiviteit, communicatieve vaardigheden, aandacht richten, omgaan met gevoelens, ontwikkelen van het zelfbeeld… Je leert wat je goed kan en wat je minder goed kan. Dit kan zowel naast als op het paard verwezenlijkt worden.